Äntligen får kvinnorna ordet

  • 10 maj 2022
  • 8 min

// Foto: Stefan Tell

Äntligen får kvinnorna ordet
Josefin Olevik

// Foto: Stefan Tell

Lyssna på artikeln

Tänk vad mycket klokt kvinnor har att säga. Hur kommer det sig då att nästan alla citat vi känner till kommer från män?

Den blommiga boken Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är – och andra citat av kvinnor är liten men förvånansvärt tung av tankar. Journalisten och författaren Annika Persson är en hård redaktör och vill ha substans, lättviktig må-bra-visdom utan källa göre sig inte besvär.

Tanken är en presentbok som ger kraft och inspiration och som dessutom tar med läsaren på en odyssé genom kvinnlig historia. När vi ses håller Annika Persson sitt första exemplar i handen, den är nästan varm från tryckeriet och hon tycker den är mycket fin.

– Jag fick uppdraget av förlaget och det lät som ett roligt jobb. Men jag fattade nog inte hur roligt, jag var som skapad för att bli redaktör för den här boken. Jag kom hem och insåg att jag har nästan alla feministiska ikoner i min bokhylla, det var bara att plocka. Jag hade ganska tydliga minnen av smarta saker de sagt, även om det var lite bökigt att leta upp.

Men allt kan väl inte ha kommit från ditt eget bibliotek?

– Nej, sen lånade jag hem de citat-böcker som fanns på biblioteket, men det visade sig att väldigt få av dem hade källhänvisningar och 98 procent av alla citat var av män. Det finns kanske tio kvinnor i hela världen som är med i några citatsamlingar… Som Coco Chanel, Mae West, Marilyn Monroe, Madame de Staël och Simone de Beauvoir.

Hur kommer det sig?

– Det är en ganska kort tid som vi har ansett att det som kvinnor säger är viktigt, och citat bygger på gammal kunskap och ord som har traderats. Män har citerat andra män. Eller sig själva.

Vad betyder det att bli citerad?

– Det är att bli creddad. Och någon annan måste fästa vikt vid det man säger för att det ska bli meningsfullt. Jag hoppas att den här boken leder till en upphöjelse av dem som ingår, att det blir som en slags ikonisering av kvinnor som får vara både roliga och kloka.

Vad innehåller ett bra citat?

– De kan vara fyndiga, att man säger något som alla vet men på ett bättre sätt. Och så tycker jag att det är härligt med peppiga citat som ger kraft och styrka. Det kan vi alla behöva. Jag älskar det här med Marilyn Monroe: ’Jag brukade säga till mig själv Vad fan har du att vara stolt över, Marilyn Monroe?. Och så svarade jag Precis allt och så gick jag långsamt och rörde mitt huvud sakta som om jag var en drottning.’

Hur kan man använda sig av citat?

– Jag tror de är bra att ta fram när livet behöver dem, när man känner att man har en svaghet. På mitt kontor hade jag länge ett citat av Suzanne Brögger: ’Kom ihåg att leka’. Det kan vara ett sätt att kämpa emot sina sämre sidor.

Hur skapar man förutsättningar för ett bra citat?

– Det är en fråga om att våga ta plats, tror jag. Om man är trygg kan man vara slagkraftig och rolig. Jag märker att ju mer jag föreläser, desto mer får jag publiken med mig. Kvinnor pratar generellt snabbare och pipigare än män. Det är helt logiskt utifrån vetskapen att de kan avbrytas – få sin luft kapad – när som helst, så de måste vara snabba och högljudda. Det finns undersökningar som visar det. Men då blir det också svårare att lyssna till kvinnor. Vi har nog en bit kvar tills vi besitter samma mod att tala som männen.

Vad var roligast i arbetet?

– Att det blev något av en kvinnohistoria som visar upp olika vågor av feminismen.

Du har tidigare skrivit böcker om skådespelaren Lena Nyman och textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström, hänger det ihop med citatboken?

– Jag tycker det. Jag håller på att beskriva kvinnors verklighet och kamp på olika sätt. Även om det är svårt att prata om kön som något som förenar – kvinnor rör ju sig från Greta Thunberg till Iréne Svenonius – delar vi vissa villkor. Framförallt om man går bakåt i tiden. Märta Måås-Fjetterström delar fler villkor med kvinnor i sin generation än vad du och jag gör idag. Jag är intresserad av kvinnohistoria och av inre och yttre motstånd som hindrar kvinnor från att ta sin fulla plats. Det finns sådana hinder både i kulturen och samhällslivet.

Har du kommit någonstans i dina undersökningar?

– Jag skulle önska det… Jo, men någonstans har jag ändå kommit. Jag har ju beskrivit två kvinnors erfarenhet av skapande och svårigheter och jag tänker fortsätta. Jag provar olika slags kvinnor varje gång. Nästa gång kommer jag att skriva om en person som befinner sig på samhällets absoluta botten.

I vilket sammanhang skulle du själv vilja bli citerad?

– I riksdagen, för det är där man stiftar lagar. Jag skulle önska att jag hade beskrivit verkligheten på ett sådant sätt att de som bestämmer ser något helt nytt, förstår något.

Vad tycker du mest om med boken?

– Jag tycker det är kul att Silvana Imam och Frida Hyvönen blandas med Heliga Birgitta och drottning Kristina, att Beate Grimsrud står intill Marilyn Monroe. Och att det blir tydligt att vi i någon del av våra liv utkämpar samma slag.

Annikas favoritcitat:

”I kampen mellan dig och världen, ställ dig på världens sida.” (Agneta Pleijel i Doften av en man, 2017).

”Om jag mot förmodan blir kär igen, då ska jag inte agera. Bara andas väldigt lugnt, och låta det passera.” (Frida Hyvönen i låten Amors fantastiska pilar, 2016).

”För några år sen sa mamma till mig: ’Hjärtat, stadga dig och gift dig med en rik man.’ Jag sa: ’Mamma, jag är en rik man.’”(Cher i tv-intervju, 1995).

”En dag kommer alla kvinnor att få orgasm – precis som alla familjer kommer att ha färg-tv – och då kan vi alla återgå till våra vardagliga bekymmer.” (Erica Jong i romanen Rädda livet, 1977).

Fler utvalda artiklar