Annika Strandhälls porterstek blev en pizza
Självsäkert skulle Annika Strandhäll imponera på släkten och föra traditionen vidare. Men pizzerian fick komma till undsättning första gången hon tog sig an farmors porterstek.
Lyssna på artikeln
Självsäkert skulle Annika Strandhäll imponera på släkten och föra traditionen vidare. Men pizzerian fick komma till undsättning första gången hon tog sig an farmors porterstek.
”Jag var 20 år, hade precis flyttat hemifrån och ville visa mig på styva linan. När jag växte upp var min farmors porterstek det godaste man kunde äta. I ett utslag av storhetsvansinne, som man ofta har i den åldern, hade jag bjudit hem farmor, stora delar av min familj och min dåvarande mans familj, totalt tolv personer, till lägenheten i Kortedala. Jag skulle överraska dem med just farmors porterstek. ’Det här fixar jag ju’, tänkte jag, som då trodde att jag kunde allt.
Men det kunde jag inte. Köttet blev kasst, potatisarna överkokta och jag klarade inte av att reda såsen. I stället för att visa farmor att jag förde traditionen vidare fick jag konstatera att rätten inte gick att äta. Vid det laget var alla rätt hungriga.
På andra sidan gården från min lägenhet låg en pizzeria. Det slutade med att vi alla delade på ett gäng pizzor. Farmor, som inte var någon stor pizzaälskare, fick capricciosa. Just då var det hela lite svårsmält, men efteråt har vi haft kul åt minnet.
I dag gör jag ibland farmors porterstek. Jag har receptet kvar som jag skrev ned för hand i en skrivbok. Efter att ha tränat i 25 år blir den nuförtiden bra. Farmors porterstek görs på rostbiff eller fransyska, har kokt potatis, brysselkål och sås till. Jag har också fått bjuda farmor på den, hon blev 97 år och dog förra våren i covid -19.”
Berättat för Unn Edberg
Porterstek
6-8 portioner
Tillagningstid: 2 timmar.
Stek
1,2 kg rostbiff eller fransyska 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
33 cl porter 1 dl kinesisk soja
1 dl vatten 2 köttbuljongtärningar
2 gula lökar 2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk timjan alt 2 tsk torkad 1/2 tsk enbär
- 1/2 tsk svartpepparkorn
Sås
8 dl sky från köttkoket 3 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde 2 msk röd- eller svartvinbärsgelé
*nymald svartpeppar
Till servering* färsk timjan
kokt potatis lättkokt brysselkål
- röd- eller svartvinbärsgelé
Gör så här:
- Lägg köttet i en stor gryta och häll på saft, porter, soja och vatten.
- Smula i buljongtärningarna.
- Skala lök och vitlök. Klyfta löken och hacka vitlöken och lägg ner i grytan.
- Lägg i timjan, enbär och pepparkorn. Låt köttet sjuda på svag värme under lock till en innertemperatur av 70 grader. Det tar ca 1–1 1/2 timme.
- Vänd steken ett par gånger under koktiden.
- När steken är klar, ta upp den och svep in i aluminiumfolie. Låt vila medan du gör såsen.
- Sila av skyn, mät upp 8 dl och häll i en kastrull.
- Vispa ut mjölet i vispgrädden och häll i skyn under vispning.
- Låt sjuda tills såsen tjocknar lite. Vispa i gelén och låt allt bli varmt.
- Smaka av med peppar. Såsen är ganska smakrik så salt behövs inte.
- Skär upp steken i tunna skivor och lägg på ett stort fat. Garnera med timjankvistar.
- Bjud kokt potatis, lättkokt brysselkål, gelé samt den goda såsen till.
Recept och styling av Liselotte Forslin