Anders Jansson om filmisk korv i Los Angeles

När komikern Anders Jansson var på Los Angeles största korvkiosk glömde han att fria. Men maten var god, om än lite ohälsosam.

  • 3 min
  • 6 jan 2023

// Foto: Ulrika Ekblom

Anders Jansson om filmisk korv i Los Angeles
Tomas Dur Fläckman

Lyssna på artikeln

När komikern Anders Jansson var på Los Angeles största korvkiosk glömde han att fria. Men maten var god, om än lite ohälsosam.

”Jag är väldigt amerikaniserad och älskar amerikansk film, mat och musik. Nu har jag bara varit i New York och Kalifornien, vill jag ­tillägga, så jag kan inte uttala mig om Trumps USA.

När jag är i Kalifornien besöker jag gärna byggnader och miljöer som syns i Hollywoodfilmer. En sådan plats är snabbmatsrestaurangen Pink’s. Det är egentligen en väldigt stor korvkiosk som ligger i West Hollywood och den har man sett i många rullar. Det är alltid långa köer där, men serveringen är makalöst snabb och effektiv.

Amerikansk mat är så överlastad! På Pink’s existerar inte en vanlig korv med bröd, utan det ska lassas på med chili, lökringar, gurkblandningar och såser. Det finns 35 olika varianter på varm korv på menyn.

Skådespelarna Bruce Willis och Demi Moore förlovade sig här, och det visste jag om när jag var på Pink’s första gången med min dåvarande flickvän – numera fru. Ändå kom jag mig inte för att fria.

Restaurangens slogan är A Hollywood legend since 1939 och så där är det ju i det unga landet USA: allt som är äldre än 50 år är ”legendariskt, historiskt” och så vidare.

I en recension i Zagats restaurangguide för Los Angeles står det: ”På Pink’s skulle jag kunna äta varje dag hela livet, även om det livet skulle bli ganska kort med tanke på all kolesterol man får i sig.”

Berättat för Tomas dur Fläckman


Korv på amerikanskt vis

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme.

Med inspiration från Pink’s har vi skapat två varianter av överdådig amerikansk korv. En med mycket kött och en lite lättare med grönsaker. Kul att servera båda!

Korv
• 8 hot dogs av bra kvalitet, gärna så kallad oxgrill
• 8 stora korvbröd, så kallade potato bun eller brioche

Chili dog
• 1 msk mald spiskummin
• 2 tsk mald koriander
• ½–1 tsk chili powder
• 2 msk rapsolja
• 2 msk tomatpuré
• 300 g nötfärs
• 2 dl köttbuljong
• 1 tsk strösocker
• salt och nymald svartpeppar

Till servering
• amerikansk senap
• 1 hackad gul lök
• 1 dl riven lagrad ost

Veggie dog
• 3 medelstora tomater,
gärna gula och röda
• 2 salladslökar
• 1 kruka koriander
• ½ pressad lime
• salt

Till servering
• 8 skivor hamburgerost, ”cheddar”
• amerikansk majonnäs
• 1 avokado
• srirachasås
• chiliflakes
• flingsalt

Gör så här:

  1. Stek korvarna på medelvärme runtom i 4–5 minuter.
  2. Chili dog: Fräs kryddorna i lite rapsolja. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med hastigt.
  3. Lägg i färsen och bryn den.
  4. Tillsätt köttbuljongen och låt koka in så du får en fast sås. Smaka av med socker, salt och peppar.
  5. Rosta bröden på snittsidorna i torr panna så de får lite färg. Lägg fyra av korvarna i bröden och fördela lite senap över. Skeda över chiliröran och toppa med lök och ost.
  6. Veggie dog: Hacka tomaterna fint och låt rinna av i durkslag.
  7. Skiva salladslöken och hacka koriandern. Spar några blad till dekoration.
  8. Blanda med tomathacket. Pressa i lime och smaka av med salt.
  9. Skiva avokadon.
  10. Lägg två ostskivor i resten av korvbröden och lägg i de fyra återstående korvarna. ­Fördela lite majonnäs över.
  11. Skeda upp tomatsalsan och toppa med avokado, srirachasås och lite chiliflakes. Strö på lite flingsalt på ­avokadon. Garnera med korianderblad.

Recept och styling av Liselotte Forslin

Fler utvalda artiklar