2024 har varit ett händelserikt år. Vi har mött teaterdirektörer och läkare, åkt till Nordmakedonien och Sydafrika. Här är några av de många reportage, intervjuer och texter som vi är stolta över. 

1. ”Jag ärvde min pappas gallsten”

Terri Herrera
// Foto: Klara G.

Dragkamp om fastigheter och stora pengar präglar bilden av arvstvister. Sällan pratar man om fattigmansarv och begreppet dödsbesvikenNär Terri Herreras pappa dog fick hon och syskonen ärva ett trasigt stränginstrument, en broschyr om herpes, en cykelnyckel och en gallsten.


2. Ukrainska sjukvårdare får vila upp sig i Sverige

// Foto: Meli Petersson Ellafi.

Utanför Norrtälje får ukrainska soldater vila upp sig efter kriget. Efter en kort andningspaus återvänder sjukvårdarna till fronten. Mykola Zalipa är en av dem. Några månader efter vistelsen i Sverige dödas han i strid, 28 år gammal. Vi följde de ukrainska soldaterna från Sverige till fronten.


3. Dramatenchefen Mattias Andersson överväger att lämna uppdraget

// Foto: Thron Ullberg.

Mattias Andersson var teaterchefen som konflikthärjade Dramaten behövde. Men nu tvivlar han på sin framtid på nationalscenen. Kan han vara kvar när bantade anslag och en ny kulturpolitik ska drivas igenom?


4. Får man ta livet av sitt husdjur?

Stina Stoor
// Foto: Elin Berge.

Inför det amerikanska valet spåddes Kristi Noem bli Donald Trumps vicepresidentkandidat. Men plötsligt var hon ute ur racet – en historia om en avlivad hund satte käppar i hjulet. Stina Stoor växte upp nära både djur och vapen. Hon vet hur det känns när man ska skjuta en familjemedlem.


5. Ellinor Taube fick vara ”Lillan” hela livet

Familjen Taube
Astri och Evert Taube med barnen Per-Evert, Ellinor och Sven-Bertil. // Foto: Taubesällskapet, Taubearkivet. // Foto: Privat.

Ellinor Taube hade en särskild plats i pappa Everts hjärta. Men det hjälpte inte – hennes liv som kämpande konstnär präglades av återkommande depressioner och ekonomiska problem. Vi har läst den omfattande brevväxlingen mellan far och dotter.


6. Arne Högsander: ”Jag gjorde massor av totalfiaskon”

// Foto: Klara G.

Arne Högsanders dockor och masker har synts i filmer, tv, opera och teater. Han är prisbelönt och en stor inspirationskälla, men uppskattningen väger lätt mot självtvivlet och fiaskot med Ingmar Bergman. 


7. För vem bygger vi framtidens stad?

// Foto: Diogo Fagundes/David Vives/Frederick Tadeo.

Paris är på väg att förvandlas till en polerad karikatyr av sig själv. New York är sedan länge ett avslutat projekt. Och Dubai kulmen på en amerikansk dröm. Författaren Agri Ismaïl, som har bott i alla tre städer, undrar vem som får plats i den kapitalistiska staden.


8. När mamma dog försvann glädjen i översättandet

Eiko och Yukiko Duke
Mor och dotter på sommarstället på Gotland. // Foto: Privat. // Foto: Privat.

1994 tilldelades Kenzaburo Oe Nobelpriset. Det blev Eiko och Yukiko Dukes genombrott som översättare. 30 år och 18 böcker senare gick Eiko bort, 98 år gammal. Det blev slutet för Yukikos karriär som översättare.​


9. Dagbok från Soweto

Stefan Sjödin
// Foto: Per-Anders Pettersson.

30 år efter att apartheidregimen föll skjuter våldet åter i höjden i Sydafrika. Några kvarter från Nelson Mandelas gata i Soweto ligger ett sjukhus som är i centrum för våldsspiralen. Svenske läkaren Stefan Sjödin skriver dagbok inifrån traumaenheten när Sydafrika på nytt går till val.


10. Varför dog Frida Lo?

Frida Lo
// Foto: Privat.

För 15 år sedan gick Frida Lo Kongstad på Biskops Arnös författarskola. Ett halvår efter sista lektionen tog hon sitt liv. Jonas Eklöf gick själv på Biskops Arnö. Nu återvänder han för att ta reda på varför han och så många andra mådde dåligt på ön.