Ur arkivet

26 år och redan partiledarämne

av Anita Kratz

I dag är Annie Lööf i centrum av svensk politik – i dubbel bemärkelse. 2010 var hon okänd, hette Johansson och bodde kvar i Värnamo. Men redan då uppmärksammade Tidningen Vi det centerpartistiska stjärnskottet och kallade henne ”partiledarämne”.

Maud Olofsson* leder ett parti i motvind. Men hon har ett starkt stöd i sin nya talesperson för arbetsmarknadspolitik.

– Jag är besviken på Fredrik Reinfeldt som lät Maud Olofsson stå ensam i de kriser hon tvingats hantera. Det blev extra tydligt i krisen kring Vattenfall, säger Annie Johansson.

Det var en jobbig tid. Psykiskt var det jättetufft.

Den snart 27-åriga Värnamobon nämns av flera i partitoppen som ett partiledarämne. Efter valet 2006 kom hon in i riksdagen efter en framgångsrik kryssningskampanj och blev den yngsta ledamoten. Bara några månader därefter sattes hon för första gången på prov i rikspolitiken. Det blev debatt om integritetsskyddet i FRA-lagen om signalspaning.

– Det var en jobbig tid. Psykiskt var det jättetufft.

Tillsammans med partikamraten Fredrick Federley, folkpartisten Birgitta Ohlsson och moderaten Karl Sigfrid gick de emot sina respektive partiledare och krävde förändringar. Efter ett antal ändringar röstades lagen igenom något år senare, och då var det dags för nästa prövning, anklagelser för svek.

– Varken jag eller Fredrick hade sagt att vi skulle rösta emot. Den bilden satte andra på oss. Vi var i grunden för lagen men den var ofullständig. Till slut fick vi de förbättringar vi krävde.

FRA-debatten lärde Annie Johansson hur det fungerar i politikens hetluft när mediebevakningen är som intensivast.

– Så här några år senare känns det som om jag agerade rätt och kallt. Står man pall när vinden blåser så lyckas man. Det var ett elddop på politiskt ledarskap och på förhandlingsförmåga.

Vad lärde du dig konkret?

– Uthållighet, men också att med fakta argumentera för sin sak. Att vara påläst och ta reda på hur det fungerar i andra länder.

Ja, det politiska spelet är ibland konstigt.

Andra som gått emot partiledningen i sina partier har blivit utfrysta. Hur kom det sig att du klarat dig från det?

– Ja, det politiska spelet är ibland konstigt. Flera som varit med i politiken länge ansåg att jag förde ett högriskspel, att som ung och ny våga sätta emot. Men jag kände samtidigt att jag vann respekt. Jag sålde inte ut någon i media.

Annie Johansson har blivit talesperson för arbetsmarknadspolitik. Maud Olofsson har köpt hennes tystnad, säger en och annan centerpartist.

– Nej det stämmer inte alls. Jag fick ett brett och öppet mandat, säger Annie Johansson med skärpa i rösten.

Det är valår och stora förhoppningar ställs på den välartikulerade Annie Johansson. Centern lyckas inte lyfta i opinionsmätningarna, utan stödet ligger sedan länge kvar på 4-5 procent. I valet 2006 blev Centern tredje största parti och fick 7,9 procent, något som kan vara svårt att slå i höstens val.

Annie Johansson tror att en viktig förklaring till det låga stödet är regeringens hantering av kärnkraften och FRA-debatten. Det är två av Centerns symbolfrågor som partiet tvingats kompromissa i. Kärnkraftsuppgörelsen har stött bort en del traditionella och FRA en del nya centerväljare.

– Vi har haft en hög svansföring i de två frågorna, men i förhandling med de övriga partierna blir det inte hundra procent Centerpolitik. Då tycker en del väljare att vi svikit, säger Annie Johansson.

Finanskrisen gjorde också att Maud Olofsson som näringsminister fick hantera storföretagens bekymmer.

– Hon hamnade i nyhetsrapporteringen när Saab, Volvo, SAS och Vattenfall fick allvarliga problem. Som partiledare kom hon inte fram i rätt dager. I stället för att tala om småföretagarpolitik fick hon hantera storföretagens problem.

Varför tror du att Fredrik Reinfeldt duckade?

– Den sympatiska tolkningen är att han låter statsråden sköta de frågor som de formellt ansvarar för. Men naturligtvis handlar det också om taktiska överväganden. Krisen kring Vattenfall var förknippad med mycket negativ nyhetsspinn och då försöker man hålla sig borta.

Annie Johansson förknippas med Stureplanscentern, partiets liberala falang som jobbar för att locka storstadsväljare och som fått stor uppmärksamhet i medierna. Men rent formellt är det en avdelning för medlemmar i Stockholms stad.

– Sakpolitiskt står jag nära deras åsikter, det vill säga för företagande, valfrihet och liberalism.

Hon anser att Socialdemokraterna har lyckats sätta en fulstämpel på Stureplanscentern, att det är innerstadsbor som dricker champagne till vardags.

– Stureplanscentern har blivit ett skällsord. Men det är faktiskt häftigt att en liten avdelning har fått så mycket uppmärksamhet och lyckas sätta en agenda för den ideologiska diskussionen.

Men Stureplanscentern som vill locka miljömedvetna storstadsväljare har fått konkurrens av Miljöpartiet. Hur ska ni matcha det?

– Många av Miljöpartiets väljare är borgerliga, liberaler och frihetliga. Ju mer de samkör med Lars Ohly och Vänsterpartiet desto svårare blir det för dem att behålla sin position. Då måste vi se till att vi är det självklara alternativet.

 

* Maud Olofsson var ledare för Centerpartiet åren 2001-11. Hon efterträddes mycket riktigt av Annie Lööf, som bytte efternamn 2011 när hon gifte sig.

 

 

Text: Anita Kratz
Foto: Joel Nilsson

 

 

Publicerat i Tidningen Vi, juni 2010.

 

 

Namn: Annie Johansson.
Född: 16 juli 1983.
Bor: I Värnamo och i en övernattningslägenhet i Stockholm.
Aktuell: Ny talesperson för arbetsmarknad i Centerpartiet.
Utbildning: Återstår examensarbetet till en jur.kand.
Förebilder: Karin Söder (C), första kvinnliga utrikesministern och partiledaren, en stark och banbrytande kvinna. Margaret Thatcher som med sin debatteknik och järnvilja visade var skåpet skulle stå.
Är själv förebild för: Sin pappa som efter dotterns framgångar blev kommunalråd i Värnamo.
Gör på fritiden: Träffar sambo, kompisar och familjen, tränar och läser böcker.
Motto: Inget är omöjligt, en del saker tar bara lite längre tid.
Sport: Har varit fotbollsmålvakt i IFK Värnamos damlag.

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar